Selecteer een pagina

HARDE BROODJES

Uncategorized | 0 Reacties

Wat is heerlijker dan zelf gemaakt brood, de geur tijdens het bakken, en daarna een lekker warm broodje nemen als het klaar is.

De broodjes uit dit recept smaken net als kaiserbroodjes. Ze hebben een heerlijk knapperige korst met lekker zacht kruim aan de binnenkant. Let wel dat de houdbaarheid van zelf gemaakt brood korter is dan bij de bakker of supermarkt vandaan. Liefst binnen 1 dag opeten. Voordeel is wel dat je brood echt puur natuur is, zonder toevoegingen van E-nummers.

%

%

%

WAT HEB JE NODIG

Ingredieenten (voor 8 broodjes)

500 gram bloem
10 gram zout
8 gram instant gist
250 ml water
1 theelepel suiker

INSTRUCTIE

Maak een bergje bloem in het midden van de kom. Strooi het zout langs de rand van de kom. Gist en zout zijn geen vriendjes. Sterker nog het zijn vijanden. Als gist met zout in aanraking komt, dan vermindert de werking van de gist. Sommigen zeggen, dat de gist dan sterft. Dus zorg ervoor dat je het zout langs de rand verstopt. Zeef de bloem in een kom. Dit zorgt ervoor dat je deeg lekker luchtig wordt.

Bedek de randen, zodat het zout bedekt is met de bloem en in het midden een kuiltje ontstaat. In het kuiltje doe je het water, suiker en gist samen. Gist vindt suiker daarentegen wel lekker. Het helpt het gistingsproces goed op gang te komen.

Roer het geheel samen en kneed het deeg ongeveer 15 minuten tot je een soepel deeg hebt. Als je een keukenmachine gebruikt gebruik je hiervoor de deeghaak en laat je de machine 15 minuten lang het deeg kneden.

Vorm nu ongeveer 8 balletjes voor wat grotere broodjes of 16 balletjes voor kleine broodjes. Bij 16 bolletjes heb je wel echt mini-broodjes. Dat is natuurlijk ook leuk. Dek de deegballetjes af met een vochtige theedoek en laat 35 minuten rijzen.

Prik na het rijzen met een vork gaatjes in de broodjes. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 250 °C. Bak je broodjes in 15 minuutjes af op 250 °C. Bestrijk de broodjes wanneer ze uit de oven komen meteen met water of gesmolten boter.

TIP: lekker met een beetje kruidenboter

Previous article

Next article

ONZE KOFFIE